Yurt dışındaki ESC projelerine nasıl başvurabilirim?
European Youth Portalı’na kayıt olmanız gerekmektedir. Profiliniz tamamlandıktan sonra, mevcut farklı projelere göz atabilir ve doğrudan çevrimiçi olarak başvurabilirsiniz. Projelere nasıl başvurulacağına dair daha detaylı bilgiyi bu sayfada bulabilirsiniz.
Gönüllülüğün bana maliyeti ne olacak?
ESC ile temel masrafların tamamı/çoğu karşılanır! Program, ev sahibi kuruluşunuzun size konaklama bulması ve yemek masraflarınız için fon ayıracaktır, ancak program aynı zamanda vizeniz, ev sahibi ülkeye seyahatiniz ve hatta dil dersleri ile ilgili masrafları da karşılayacaktır! Buna ek olarak, her harçlık alacaksınız.
Vize başvurumda destek alır mıyım?
Evet. Destekleyici kuruluşunuz süreç boyunca size yardımcı olabilir ve ev sahibi kuruluşunuz da ev sahibi ülkeniz tarafından yardımcı olabilir. Yine de siz ilgili elçilikte gerekli randevuları almanız gerekecektir. Vize başvuruları ile ilgili tüm masraflar program tarafından karşılanmaktadır.
Yurtdışında geçirdiğim süre boyunca nasıl sigortalı olurum?
Gönderen kuruluşunuz, projenizin tüm süresi boyunca uluslararası bir sigorta planı ile sizi CIGNA’ya kaydedecektir. Tüm masraflar karşılanır, ancak sadece gerekli durumlarda uygun bir şekilde kullanılmalıdır.
Zayıf bir İngilizce bilgim var. Buna rağmen yurtdışında gönüllü olabilir miyim?
Elbette olabilirsin. ESC çok dilli bir programdır ve İngilizce dil bilgisi hiç zorunlu değildir. Elbette, bazı kuruluşlar, İngilizce veya başka bir dil bilmenizi isteyebilir, çünkü bu onların faaliyetleri için gereklidir. Ancak herhangi bir özel dil becerisi gerektirmeyen projeler bulabilirsiniz.
Diplomam ve de iş tecrübem yok. Yine de bir projede katılabilir miyim?
Yapabilirsin ve yapmalısın! Kuruluşlar herhangi bir eğitim geçmişine veya herhangi bir iş deneyimine ihtiyaç duymazlar. Potansiyel bir ev sahibi kuruluş başvurunuzu değerlendirdiğinde, bakacakları şey sizin motivasyonunuzdur. Sahip olman gereken tam da budur!
Gönüllülük, projemden sonra iş bulmama yardımcı olur mu?
ESC’nin hedeflerinden biri, çalışma deneyiminiz aracılığıyla size değerli beceriler kazandırarak istihdam edilebilirliğinizi artırmaktır. Projeniz düzenli bir iş olmasa bile, size belirli konularda daha fazla bilgi edinme, bazı teknik/pratik beceriler ve aynı zamanda bazı “yumuşak beceriler” (bir takımda nasıl çalışılır, bir kalabalıkla nasıl konuşulur, ihtiyaçları olan insanlarla çalışmak vb.) öğretecektir. Projenizin sonunda, gönüllülük deneyiminiz aracılığıyla öğrendiğiniz her şeyi listeleyen bir sertifika olan Youthpass’ınızı oluşturabileceksiniz.
Kaç projede gönüllü olabilirim?
Yalnızca bir uzun vadeli gönüllülük projesine (2 ila 12 ay arasında) ancak birden fazla ekip gönüllülük projesine (2 hafta ila 2 ay arasında) katılabilirsiniz. Kısıtlı imkânlara sahip bir kişi olarak kabul edilirseniz, 2 hafta ile 2 ay arasında bireysel bir faaliyete katılabilir ve projenizin başlangıcından önce “Gelişmiş planlı ziyaret” ten yararlanabilirsiniz.
Hangi ülkelere gönüllü olarak gidebilirim?
Türkiye, İzlanda, Kuzey Makedonya’nın yanı sıra herhangi bir AB ülkesinde (İspanya hariç) gönüllü olarak gidebilirsiniz. İsviçre ESC’nin bir parçası değildir, ancak kendi European Voluntary Service’i (Avrupa Gönüllü Hizmeti) mevcuttur ve buna katılabilirsiniz.
Projeme başladıktan sonra ülkede gezmeme izin verilir mi?
İzin zamanınızı ev sahibi kuruluşunuzla görüşmeniz gerekecektir. Varsayılan olarak, haftada iki ardışık tatil gününe ek olarak, bölgede seyahat etmek için kullanılabilen, her ay iki gün izin biriktirebilirsiniz. Lütfen ESC’nin yalnızca seyahat etme fırsatı olarak kullanılmayacağını unutmayınız. Motivasyonunuz, yer aldığınız dayanışma projesine bağlı olmalıdır. Başvurunuz, ev sahibi ülkeyi ve bölgesini keşfetme isteğinize odaklanırsa, başvurunuz büyük olasılıkla kabul edilmeyecektir.
Projeme başladıktan sonra herhangi bir sorun yaşarsam kiminle iletişime geçmeliyim?
Projeniz sırasında sizi destekleyecek birden fazla olası bağlantınız var. Yeni yerinizde, hem faaliyetler için hem de yeni ortamınıza uyum için size rehberlik edecek olan atanmış koordinatöre yönelebilirsiniz. Ayrıca, yerel kültürü daha iyi anlamak ve aynı zamanda gönüllülük deneyiminiz üzerine düşünmek için konuşabileceğiniz yerli bir danışmanınız olacaktır. Maalesef ev sahibi kuruluş ve/veya danışmanınızla sorunlarınız olabilir. Böyle durumlarda sizi Kosova’dan yurtdışına gönderen destek kuruluşunuzla iletişime geçebilirsiniz.
Hiç yurt dışına seyahat etmedim, hiç tek başıma yaşamadım, bir ESC projesine katılmak iyi bir fikir mi?
Bu harika bir fikir! Böyle bir macerada desteklenmenin mükemmel yolu budur. Böylesine büyük bir adım atmak stresli olabilir, ancak projeniz öncesinde, sırasında ve sonrasında ev sahibi ve destekleyici kuruluşlarınız tarafından aktif destek göreceksiniz. Destek kuruluşunuz, projenizin uygulanması sırasında neler bekleyeceğinizi bilmeniz için bir ön eğitim düzenleyecektir. Projenizin başlangıcında, bir eğitime katılacaksınız. Projeniz 6 aydan fazla sürecek olursa, bir ara değerlendirme toplantısında deneyimlerinizi paylaşabileceksiniz. Programın 18 yaşını dolduranlardan itibaren için erişilebilir olduğu düşünülmektedir, bu nedenle yaşam deneyimi eksikliğiniz konusunda endişelenmemelisiniz!
Planlanan sona ermeden önce projemi sonlandırabilir miyim?
Böyle bir şey ancak makul bir şekilde gerekçelendirilirse ve tüm arabuluculuk yolları (anlaşmazlık durumunda) veya iyileştirme (örneğin tatminsizlik durumunda) denendiyse yapılabilir. Ancak başvurmadan önce LÜTFEN, projenin tüm süresi boyunca devamlı olabileceğinizden emin olun. Eğitimleriniz veya iş fırsatlarınızla çakışan projelere başvurmayın. ESC projesi bir taahhüttür ve bir gönüllü olarak sorumluluklarınız bulunmaktadır. .