Avrupa Dayanışma Programı (ESC) – Ilgili kuruluşlar için bilgiler
Avrupa Dayanışma Programı (ESC), gençleri ve kuruluşları erişilebilir ve kaliteli dayanışma faaliyetlerine dâhil ederek Avrupa toplumunda dayanışmayı teşvik etmeyi amaçlamaktadır. Bu program gençlere; dayanışma gösterme fırsatı, toplulukların refahına olan bağlılıklarını ifade etme ve Avrupa’daki sorunlu konuları çözüme kavuşturma fırsatı sunuyor. Aynı zamanda gençlere kişisel, eğitimsel, sosyal, sivil ve mesleki gelişimlerini teşvik ederek tecrübe kazanmalarını dolayısıyla çalışma için fırsatlar yaratmaktadır.
Özellikle Avrupa Gönüllü Hizmeti tecrübesinden yola çıkarak Avrupa Dayanışma Programı, gönüllülük ve gençlik Avrupa programları alanlarında 25 yılı aşkın tecrübesine dayanmaktadır.
ESC, 18 ila 30 yaş arasındaki Avrupalı gençlerin, Avrupa Komisyonu tarafından sağlanan mali yardımla, yurt dışında bir kuruluşa gönüllü olarak katılmasına izin vermektedir. Kosova bu programın ortak bir ülkesi olduğundan, ülkedeki kuruluşlar katılımcı ülkelerden gönüllüleri kabul edebilir.
Programlarınızın uygulanmasında yardımcı olacak gönüllüleri kabul etmek kuruluşlar için büyük faydalar sağlar. Gençler beraberinde yerel topluluğa yardım etme motivasyonunu, kendi ülkelerinden tecrübelerini, yerel gönüllülerden oluşan bir ekibin yenilik dürtüsünü getiriyor. Çok kültürlü bir ekipte çalışmak, yeni düşünme bakış açılarını ve etkinlik yapma yollarını bulmak için her zaman doğru bir yöntemdir.
ESC, gönüllünün konaklama, yemek, yerel ulaşım, vize ve seyahat masraflarının yanı sıra gönüllülerin karşılanması veya gönderilmesi durumunda bazı idari maliyetleri de üstlenmektedir.
Bir kuruluşun planlayabileceği iki tür gönüllü faaliyet vardır:
- 2 ila 12 ay arasında bir süre zarfında uluslararası bir gönüllünün yerel bir projeye tam zamanlı olarak dâhil olduğu bireysel gönüllülük. Bir kuruluşun kapasitesi varsa, aynı anda birden fazla gönüllü alabilir.
Unutmayınız ki bazı durumlarda daha kısıtlı imkânlara sahip olan gençler 2 haftadan 2 aya kadar gönüllü faaliyetler kapsamına dâhil olabilirler. - 10 ila 40 kişilik bir grubun 2 haftadan 2 aya kadar sürebilecek bir etkinliğe katılabilecekleri gönüllüler ekipleri.
Her iki faaliyet türü de, farklı toplumlardan gençlerin motivasyonu ve enerjisi ile kuruluşların faaliyet yapmasının bir yoludur ve aynı zamanda herkes bu projelerden faydalanmaktadır.
Tabii ki, gönüllüleri ağırlamak bir dizi sorumluluğun yüklenmesi anlamını taşımaktadır. Ev sahibi kuruluşlar, misafirleri olarak gelen gençleri uygun ve güvenli bir şekilde (uygun konaklama, sağlıklı yiyecekler, yerel topluma entegrasyon desteği, yerel ulaşım yardımı vb.) ağırlamaları gerekir. Bunun yanı sıra personelin işlerinin yerine geçmeyen fakat yerel topluluk üzerinde etkisi olan ve gönüllü için kanıtlanmış bir öğrenme tecrübesi olan görevler de verilir.
Bu nedenle, gönüllüleri ağırlamak isteyen kurum ve kuruluşlar, ilk adım olarak, ESC programına katılabilme kapasitelerine sahip olduklarını kanıtlayan sertifika niteliğinde olan bir Kalite Etiketi için başvuruda bulunmalıdır.
Kurum ve kuruluşların, programın değerlerini ve gereksinimlerini anlamaları ve projenin uygulanması sırasında gönüllüleri destekleyebileceklerini göstermeleri gerekir. Kalite Etiketi alındıktan sonra kuruluş, ESC’ye katılan bir ülkeden ortak kuruluşu ile birlikte bir ESC hibesine başvurabilir ve ilk Avrupa gönüllüsünü veya gönüllülerini kabul edebilir.
Kalite Etiketi (eski akreditasyon süreci) bir kuruluşun Avrupa Dayanışma Programı’na giriş biletidir. Gönüllülük projelerine katılmak için bir ön koşul olmasına rağmen otomatik olarak bir Avrupa Dayanışma Programı’nın proje hibesi kazanımına yol açmaz. Proje hibe başvuruları, Program Kılavuzunda sunulan ölçütlere (her yıl yayımlanmaktadır) ve belirli projenin kalitesine göre değerlendirilir.
Kalite Etiketi başvuruları programlama dönemi boyunca herhangi bir zamanda yapılabilir. Kosova’dan başvurular SALTO South Eastern Europe (SALTO Güney Doğu Avrupa)’ya yapılmalıdır.
Bir kuruluşun veya kurumun ESC aracılığıyla üstlenebileceği iki tür rol vardır:
Programlarınıza katılacak gönüllüleri seçme, konaklama ve öğrenme deneyimlerini sağlarken onları karşılamadaki ev sahibi rolü (barındırma);
Yurtdışındaki projelere gönüllülerin hazırlanıp gönderilmesi, projenin uygulanması safhasında uzaktan desteklenmesi ve daha sonra Kosova’ya dönüşlerinin kolaylaştırılması gibi hususları sağlayan destekleyici rolü.
Kalite Etiketine başvururken kuruluş ve kurumlar, barındırma, destekleme veya her iki rol için de başvuruda bulunabilirler.
Kosova’daki kuruluşların yanı sıra ortak ülkeler olarak adlandırılan ülkelerden diğer kuruluşlar da gönüllülük faaliyetlerine ortak olarak katılabilirler. Bu, gönüllülük faaliyetlerine yönelik başvuruların, katılımcı bir ülkede (AB Üye Devletleri, İzlanda, Kuzey Makedonya ve Türkiye) kamu veya özel ortak kuruluşlar tarafından yapılması gerektiği anlamına gelir ve Kalite Etiketine sahip olmalıdır. Yurtdışında henüz ortaklık kurmayan kuruluşlar için yeni potansiyel ortaklarla iletişim kurmanın bir yolu, ESC tarafından akredite edilen kuruluşların listesine çevrimiçi olarak erişilmesidir.
Akredite olmuş kuruluşlar ayrıca yurtdışındaki ESC projelerine Kosova’dan gönüllüler gönderebilir. Destekleyici kuruluşlar; giden gönüllülere yardımcı olup, gençlerin bu tecrübelerden faydalanmasını sağlar ve döndüklerinde dayanışma alanındaki çalışmalarına devam edebilecekleri topluma yeniden entegrasyonlarını destekler.
Gönüllüleri ağırlamak bir yük değil, zenginliktir. GAIA gönüllü tabanlı bir kuruluştur ve bizler, birkaç ay veya daha uzun süreliğine bize katılan, başkalarını ve kendileri hakkında bilgi edinirken dünyayı daha iyi bir yer haline getirmeye yardımcı olmak için çabalayan ilham verici gençlere yeterince teşekkür edemeyiz. Kosova kurum ve kuruluşlarını bu programa katılmaya ve bu değerli uluslararası takasların parçası olmaya teşvik etmek istiyoruz.
Avrupa Dayanışma Programı hakkında faydalı bilgiler (İngilizce):
SALTO South East Europe Resource Center
Publications related to the concepts of solidarity
Voices of volunteers: a list of testimonies from volunteers throughout the world
Gönüllülerimizden hikâyeler: Florian, Célia & Hugo, Élisa
Shifting perspective, COVID-19 krizi sırasında gönüllülerimiz tarafından üstlenilen bir projedir.